Superbærene som gjør underverker

Norske bær er en god kilde til sunnhet og helse. Dette gjelder både for hagebær og skogsbær. Bær er fulle av vitaminer og antioksidanter, og du kan plukke ville bær helt gratis. Er du heldig, har du også tilgang til en hage, der du finner sunne bær. Har du ikke bærbusker i hagen, kan du plante noen, og nyte fruktene i mange år framover. Her er noen av de sunneste bærene i Norge.

Blåbær

Blåbær inneholder masse antioksidanter og vitaminer. De inneholder blant annet vitamin C, garvesyre, jern, magnesium og karotin. Blåbær har tradisjonelt blitt brukt i folkemedisinen, blant annet mot mageproblemer. Vill blåbær er sunnest, men hageblåbær er også et fint alternativ, som du enten kan kjøpe i butikkene eller plante i hagen.

Tyttebær

tyttebærTyttebær har også blitt brukt i folkemedisinen, og bærene inneholder vitamin A, C, B1, B2 og B3, i tillegg til kalium, kalsium, magnesium og fosfor. Tyttebær er godt og sunt, og bærene kan motvirke urinveisinfeksjon.

Solbær

Solbær er proppfulle av C-vitaminer, og bærene er lette å dyrke i hagen. Du kan bruke dem til saft og syltetøy. Varm, hjemmelaget solbærsaft er noe av det beste du kan drikke dersom du er forkjølet. Solbærsyltetøy kan kokes, men hvis du vil bevare mest mulig av vitaminene, bør du røre bærene med sukker, uten å koke dem, og fryse ned syltetøyet.

Svartsurbær

Svartsurbær, eller Aronia, er en plante som mange bruker til hekk eller dekorplante i hagen. Men plantens bær er både spiselige og sunne, så sørg for å utnytte dem. Du kan lage saft av bærene, men de kan også brukes til syltetøy eller juice.

Ferske eller frosne

Bær kan kokes eller fryses, og du kan til og med kjøpe ferske bær i butikken store deler av året. Både fryste og ferske bær kan brukes som dessert, eller blandes inn i en smoothie. Har du muligheten, er det både sunt og morsomt å lage hjemmelaget saft og syltetøy. Du kan også blande mange bær for å lage din egen smak på saften eller syltetøyet. Bær er faktisk noe av det sunneste du kan spise, så spis dem med god samvittighet.

Scroll to top