Laks – en naturlig kilde til omega-3

De senere årene har stadig flere i hele verden blitt vant til å se på fisk og fiskeolje som gode kilder til den viktige fettsyren omega-3. Særlig har laks kommet i søkelyset, og etterspørselen etter laks har gått i været internasjonalt. Det er gode grunner til det, for omega-3, som finnes i laks, har helsemessige fordeler både for hjertesyke og de som ellers er sunne og friske.

Laks og god helse

laks salladÅrsaken til at laks og omega-3 knyttes til god helse, er at forskningen antyder mange interessante forbindelser mellom omega-3 og ønskede utviklingstrekk i kroppene våre. Omega-3 som du finner i laks kan nemlig senke blodtrykket og redusere nivået av triglyserider. Et for høyt nivå av triglyserider kan tyde på problemer med høyt kolesterol eller insulinresistens, som igjen kan forårsake alvorlige helseproblemer. Omega-3 kan også forsinke den gradvise oppbyggingen av plakk i blodårene som i verste fall kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag. På grunn av dette kan omega-3 forebygge hjerteinfarkt, slag, og abnorm hjerterytme. Særlig for folk med underliggende hjerteproblemer betyr det at sjansen for plutselig død kan reduseres.

Spis fisk

Et viktig kostråd er å spise fisk minst to ganger i uken, noe vi har hørt i årevis men kanskje likevel ikke alltid har gjennomført i praksis. Når du velger fisk, kan det være lurt å se på de fiskeslagene som har særlig mye omega-3 i seg. Det gjelder blant annet makrell, sild og tunfisk, men blant de fiskesortene de fleste av oss kan tenke oss å spise til middag, tenker vi særlig på laksen. Litt makrell eller sild på brødskiva og en laksemiddag er både tradisjonell norsk kost, velsmakende og altså veldig sunt. Mye kan tyde på at å få i seg fisk på denne måten er bedre enn å ta diverse fiskeoljetilskudd. Det går også an å få i seg for mye omega-3, men dette blir først og fremst aktuelt når man tar konsentrerte tilskudd og ikke hvis man bare spiser et normalt kosthold.

Hvor enn du drar i verden, vil du oppleve at Norge er kjent for sunn og saftig laks. Det er vel liten tvil om at en grillet eller dampet laksefilet med poteter, agurksalat og rømme er den mest naturlige og behagelige måten å få i seg omega-3 på.

Scroll to top